Loop geen geld mis, onderhandel over uw ontslagvergoeding.

Janneke Adank - Arbeidsrecht jurist
VSO ontvangen, wat nu

Vaststellingsovereenkomst ontvangen, wat nu?

Heeft u een vaststellingsovereenkomst  (VSO) ontvangen? Ga dan niet zomaar akkoord, want de kans is groot dat u benadeeld wordt. U dient altijd uw eigen rechten te bewaken, uw werkgever doet dat immers niet voor u. Ik help u hier graag bij. Vaak worden uw juridische kosten vergoed door uw werkgever. Twijfelt u hierover? Neem dan contact met mij op.

Hier sta ik voor

Specialist

Ik ben gespecialiseerd in het arbeidsrecht en heb ruime praktijkervaring op dit gebied. Ik ben uw zaakbehandelaar, dus geen stagiaires of assistentes.

Duidelijkheid vooraf

U krijgt vooraf inzage in de kosten en uw kansen. Een vaststellingsovereenkomst controleren kost € 499,- (vaak vergoed door de werkgever). Geen verbogen kosten, geen verrassingen.

Persoonlijk

Ik heb voor dit vak gekozen om mensen te helpen om hun recht te halen. Van betekenis zijn maakt mijn werk mooier.

Meest gestelde vragen

Wat is een vaststellingsovereenkomst (of VSO)?

Een VSO is de afkorting voor het woord vaststellingsovereenkomst (ook wel: beëindigingsovereenkomst genoemd) en regelt het einde van een arbeidsovereenkomst. Het aangaan van een VSO is geheel vrijwillig. Daarom wordt het ook wel een “ontslag met wederzijds goedvinden” genoemd.

Heb ik recht op een WW-uitkering na ondertekening van een vaststellingsovereenkomst?

In principe wel, maar dan moet de overeenkomst juridisch correct zijn opgesteld. Dit komt voor het UWV best nauw. Alleen daarom al is het advies om de VSO altijd te laten controleren door een jurist. Vaak worden deze kosten vergoed door de werkgever. De hoogte van uw uitkering of hoe lang u recht heeft op een WW-uitkering, staan los van de VSO en hangen af van uw eigen werkverleden.

Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik ziek ben?

U kunt beter geen vaststellingsovereenkomst tekenen als u ziek bent. In principe is het advies: teken bij ziekte of arbeidsongeschiktheid nooit een vaststellingsovereenkomst. De reden hiervoor is dat het UWV bij ziekte geen uitkering verstrekt. Immers, ziekte komt voor risico van de werkgever en niet voor risico van het UWV. Er zijn overigens situaties te bedenken waarbij het tekenen van een VSO (ondanks ziekte) toch een goede uitweg kan zijn. Soms is het gewoon beter om een goede afweging te maken en uit dienst te gaan. Een jurist kan u hierin adviseren.

Worden de kosten voor het nakijken van de VSO (vaststellingsovereenkomst) vergoed?

Vaak worden de kosten voor het controleren van een VSO vergoed door de werkgever. Als u een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt, is vaak al een vergoeding voor juridische kosten opgenomen in de VSO. Meestal ligt dit bedrag van rond de EUR 500,- ex btw. Zo niet, vraag dan om een budget en laat dit opnemen in de VSO. Immers, uw rechten dienen gewaarborgd te worden en dit kan enkel door een onafhankelijk jurist. Zolang er niets over de juridische kosten in de VSO staat, kunt u de kosten niet declareren bij uw werkgever. Een jurist kan u helpen om de werkgever te overtuigen.

Is het wettelijk verplicht om mij een transitievergoeding te betalen bij een vaststellingsovereenkomst?

Het is voor de werkgever niet wettelijk verplicht om een transitievergoeding mee te geven bij een vaststellingsovereenkomst, omdat er geen sprake is van een eenzijdig ontslag vanuit de werkgever. Bij zo’n eenzijdig ontslag is dit namelijk wel verplicht. Een vaststellingsovereenkomst is een ontslag met wederzijds goedvinden. Soms wordt helemaal niks of slechts een deel van de transitievergoeding uitgekeerd door de werkgever. Dat mag dus. Het kan dan lonen om te onderhandelen. Een jurist kan hierbij helpen.

Meer vragen?

Heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Ik adviseer u graag. 

Janneke Adank - arbeidsrecht jurist

Welke stappen staan u te wachten als u de VSO laat nakijken door de VSO specialist?

1.

U mailt uw vaststellingsovereenkomst

Ik bel u vervolgens voor een korte intake. U hoort meteen of uw juridsche kosten worden vergoed.

2.

Ik controleer uw vaststellingsovereenkomst

Alle juridische punten worden gecontroleerd. Ik beoordeel ook of het financiële aanbod van uw werkgever redelijk is.

3.

U krijgt advies

Ik bel u op voor advies en we bespreken eventuele vervolgstappen.

Janneke Adank - arbeidsrecht jurist

Ik help u graag

Ik ben mr. Janneke Adank, een bevlogen jurist op het gebied van arbeidsrecht. Een ontslag (met wederzijds goedvinden) is voor veel mensen spannend en ingrijpend. Ik help mensen om zo goed als mogelijk door dit proces heen te komen. Ik haal mijn voldoening uit het tonen van mijn betrokkenheid en het bereiken van een resultaat waar mensen blij van worden. Ik heb veel ervaring op het gebied van vaststellingsovereenkomsten en het voeren van onderhandelingen. Ook de begeleiding van mediationtrajecten, advisering rondom arbeidsongeschiktheid en het voeren van procedures bij de rechtbank (voor zowel werknemers als werkgevers) zijn mij niet vreemd. 

Locatie is geen enkel probleem​

In het tijdperk van online werken is het kiezen van een jurist in de buurt niet meer nodig. Kies voor een jurist die een specialist is en waar u zich prettig bij voelt.

9 van de 10 intakes doe ik telefonisch of via FaceTime, Teams of Zoom. Documenten kunnen altijd gemaild worden. Mocht u het prettiger vinden om live af te spreken, dan bent u welkom op mijn kantoor in Den Haag.

Contact informatie

OpeNINGSTIJDEN

ma: 09:00-12:00
di-vrij: 09:00-17:30

Contact

Telefoon: +31 6 42 90 27 81
E-mail: info@vsospecialist.nl

Wilt u contact of een aanvraag indienen?

Vul het formulier in en ik neem binnen 24-uur contact met u op.